Ongeveer 1 op de 7 woningen in Nederland is een private huurwoning. Dit zijn woningen die in handen zijn van een individu, een bedrijf, een beleggingsfonds of een groep individuen. De persoon of personen die de woning huren betalen een maandelijks bedrag. Soms vindt de betaling plaats met behulp van een huurpenning. Wat is dit precies en welke voordelen brengt het met zich mee?
Wat is een huurpenning?
Voor het gebruik van activa dient huur te worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan een auto, een boot of huisvesting. Dit laatste komt het meest voor. Een digitale versie van een huurbetaling noemen we een huurpenning. Net als bij cryptocurrencies doet een persoon een digitale betaling. Het verschil is echter dat een huurpenning zich specifiek richt op de huur van activa.
Uit welke onderdelen bestaat een huurpenning?
Huurpenningen bestaan natuurlijk niet zomaar. Omdat ze digitaal zijn verloopt het betalen van de huur eenvoudiger en sneller dan ooit. Bovendien zijn deze digitale penningen te gebruiken voor zowel dagelijkse als wekelijkse of maandelijkse betalingen. De verhuurder en huurder bepalen in overleg wanneer de huur moet worden voldaan. De huurpenning vormt het bewijs dat het huurbedrag is overgemaakt. Het is in feite een ‘digitale coupon’ die onder andere de naam van de huurder, het woonadres, de huurperiode en het te betalen bedrag bevat.
Waar wordt een huurpenning nog meer gebruikt?
Een huurpenning komt niet alleen voor bij woningen. Ook op de bedrijfsvloer komt het regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan een persoon die een bedrijfspand of een loods huurt. Ook het huren van apparatuur, zoals elektronica, verloopt veel vlotter met een huurpenning.
Het belang van huurpenningen voor ondernemers
Voor verhuurders zijn huurpenningen onmisbaar. Via deze weg verdienen de vastgoedondernemers hun geld. Daarbij is het wel belangrijk dat de huurbetalingen regelmatig en op tijd worden voldaan. Alleen dan is er sprake van een stabiele en succesvolle vastgoedportefeuille.
Wat staat er in een huurovereenkomst?
Helaas is de praktijk weerbarstig en wordt een huurpenning lang niet altijd op tijd voldaan. Wanbetaling en betalingsachterstanden komen regelmatig voor. Dit maakt het opstellen van een heldere huurovereenkomst en goede communicatie met de huurder des te belangrijker. Maak duidelijke afspraken over wanneer de huurpenning moet worden voldaan en wat er gebeurt bij wanbetaling en/of betalingsachterstanden. In een huurovereenkomst staat ook vaak het volgende:
Afspraken over wanneer de huur moet worden voldaan, bijvoorbeeld op de eerste van de maand
Betalingsvoorwaarden
Verantwoordelijkheden van zowel de huurder als verhuurder
Specifieke clausules met betrekking tot onderhoud, renovaties en/of huisdieren
Waarom is een goede administratie van levensbelang?
Een gezonde financiële huishouding is van groot belang voor succesvol vastgoedbeheer. Dat lukt echter alleen wanneer huurders op tijd hun huurpenningen betalen. Voor verhuurders is het belangrijk om een duidelijke en overzichtelijke administratie te voeren. Dit verkleint de kans op financiële en juridische problemen. Noteer als huurder dan ook welke huurpenningen al zijn voldaan en welke er nog openstaan. Verstuur daarnaast op tijd een betaalaankondiging, inclusief deadline. Op die manier weet je als huurder ook meteen waar je aan toe bent.
Communicatie is de sleutel tot succesvol verhuur
Communicatie speelt een sleutelrol bij het innen van een huurpenning. Een verhuurder moet altijd bereikbaar zijn bij eventuele vragen en/of klachten van een huurder. Degene die een woning of een activa huurt moet op zijn of haar beurt netjes en op tijd betalen. Dit verkleint de kans op financiële en juridische problemen aanzienlijk, al is het nog steeds van belang dat een huurder zich verdiept in de wetgeving rondom huurpenningen. Daardoor kan er bij eventuele betalingsachterstanden op tijd actie worden ondernomen.