fbpx
Makelaardij de Groot
Makelaardij de Groot

Taxatierapport: Wanneer is het verplicht?

Bij het kopen van een woning komt er veel op je af. Je begeeft je in een wereld vol bezichtigingen, makelaars en andere enthousiaste kopers, terwijl je je een weg baant door de complexiteit van de huizenmarkt. Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het taxatierapport. Wat is dit precies en wanneer is het verplicht? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer.

 

De Nederlandse woningmarkt in cijfers

 

Om een beter beeld te krijgen van de context waarin taxatierapporten functioneren, is het nuttig om naar enkele interessante cijfers te kijken. In 2024 steeg het aantal woningverkopen in Nederland naar ongeveer 210.000. Een aanzienlijk deel van deze kopers vraagt een hypotheek aan. Volgens de Nederlandsche Bank heeft maar liefst 61 procent van de Nederlandse huizenbezitters een hypotheek, wat het hoogste percentage in Europa is. Deze cijfers benadrukken het belang van een taxatierapport in het aankoopproces van een woning.

 

Wat is een taxatierapport?

 

Een taxatierapport is een officieel document waarin de waarde van een woning wordt vastgesteld door een erkende taxateur. Deze professional voert een grondige inspectie uit en houdt rekening met verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de staat van onderhoud, de duurzame aspecten en de locatie. Banken en geldverstrekkers verlangen vaak een taxatierapport om zekerheid te krijgen over de waarde van de woning voordat ze een hypotheek verstrekken.

 

Wanneer is een taxatierapport verplicht?

 

In de meeste gevallen heb je een taxatierapport nodig bij de aankoop van een woning. Dit betreft een gevalideerde taxatie, wat betekent dat het rapport is goedgekeurd door een erkende instantie. Geldverstrekkers gebruiken dit document om een beslissing te nemen over de hypotheekaanvraag. Zonder een gevalideerd taxatierapport is het vaak niet mogelijk om een hypotheek te krijgen.

Erkende taxateur die een taxatierapport opmaakt

Wat is het belang van een taxatierapport?

 

Een taxatierapport biedt inzicht in de waarde van een woning en speelt een belangrijke rol in verschillende aspecten van woningbezit. Het is cruciaal bij het afsluiten van een hypotheek en kan ook helpen bij het bepalen van de verzekeringswaarde van de woning. In bepaalde situaties, zoals bij funderingsschade, dient het rapport als basis voor het aanvragen van schadevergoeding of het vaststellen van de juiste verzekering. Verderop in dit artikel gaan we daar meer op in.

 

Financiering van een woning

 

Heb je een woning op het oog en wil je een hypotheek aanvragen? Houd er dan rekening mee dat een taxatierapport meestal verplicht is. Of misschien wil je niet verhuizen, maar jouw woning verduurzamen of verbouwen. Steeds meer Nederlanders laten bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op het dak van hun huis. Soms is het handig om daar een lening voor af te sluiten. Ook in deze situaties is het taxatierapport verplicht:

  • Het aanvragen van een overbruggingskrediet: De geldverstrekker wil zeker weten dat er sprake is van overwaarde.
  • Wijzigingen in jouw huidige hypotheek: Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de hypotheek of het verhuren van jouw woning.

 

Taxatierapport voor persoonlijke situaties

 

In persoonlijke situaties is een taxatierapport soms onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, waarbij het rapport nodig is om de waarde van de woning vast te stellen. Vervolgens kan één partner de andere uitkopen. Of stel je voor dat je een woning aan een van jouw kinderen wilt verkopen. In dat geval vind je in dit rapport veel relevante informatie, zoals de waarde van het huis.

 

Bijzondere situaties

 

In sommige bijzondere gevallen is een taxatierapport noodzakelijk. Zo is het vereist wanneer iemand gedwongen zijn of haar woning moet verkopen. Ook bij de terugverkoop van een woning aan een woningcorporatie is een taxatie soms nodig. Soms vraagt de notaris om een taxatierapport voor fiscale doeleinden, om de waarde van de woning officieel vast te leggen.

 

Wat als je geen taxatierapport hebt?

 

Wie geen taxatierapport heeft, loopt mogelijk tegen problemen aan. Geldverstrekkers zijn vaak terughoudend om een hypotheek goed te keuren zonder dit document. Het ontbreken van een taxatierapport leidt bovendien tot onzekerheid over de waarde van je woning. Dit maakt de woningverkoop of het afsluiten van bepaalde verzekeringen veel ingewikkelder.

 

Wat zijn de kosten van dit document?

 

Een taxatierapport brengt kosten met zich mee. Hoeveel precies, is niet te zeggen. De kosten variëren en zijn afhankelijk van de taxateur en de woning. Kies altijd voor een erkende en gecertificeerde taxateur die een gevalideerd rapport kan leveren. Daardoor weet je zeker dat het rapport voldoet aan de eisen van de geldverstrekkers. Dit vergroot de kans dat je een hypotheek krijgt aanzienlijk. En dat is uiteindelijk jouw doel!

Taxatierapport die op een tafel ligt