Een huis kopen: met welke bijkomende kosten heb je te maken?
Je staat op het punt om een huis te kopen: een spannende stap! Het is waarschijnlijk een van de belangrijkste financiële beslissingen die je ooit zult maken. Maar naast de aankoopprijs van het huis, zijn er verschillende bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Laten we daar eens goed naar kijken, zodat je goed voorbereid begint aan het aankoopproces.
Notariskosten
Bij de aankoop van je huis komt de notaris om de hoek kijken. Hij of zij is verantwoordelijk voor het opstellen van de koopakte en de hypotheekakte en regelt de overdracht van het huis. De notariskosten variëren, maar reken op een bedrag tussen de 800 en 1900 euro. Dit bedrag hangt af van de tarieven van de notaris, die variëren. We raden aan om verschillende notarissen te vergelijken om de beste prijs te vinden.
Overdrachtsbelasting
Wanneer je een huis koopt, moet je ook de overdrachtsbelasting betalen. In Nederland bedraagt deze belasting momenteel 2 procent van de aankoopprijs van de woning waarin je zelf gaat wonen. Voor starters tussen de 18 en 35 jaar geldt echter een vrijstelling van overdrachtsbelasting als zij een huis kopen dat goedkoper is dan 510.000 euro (2024). Dit kan je flink wat geld schelen, dus informeer goed naar de mogelijkheden.
Taxatiekosten
Voordat je een hypotheek kunt afsluiten, moet je de waarde van de woning laten taxeren. De bank wil er zeker van zijn dat de woning de prijs waard is die je ervoor betaalt. Taxatiekosten liggen meestal tussen de 700 en 800 euro, afhankelijk van de taxateur en de locatie van de woning. We raden aan om een erkende taxateur in te schakelen. Zo weet je zeker dat de taxatie voldoet aan de eisen van de bank.
Hypotheekadvies- en afsluitkosten
Bij het afsluiten van een hypotheek is het verstandig om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Deze professional helpt je bij het vinden van de beste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie. De kosten voor onafhankelijk hypotheekadvies variëren meestal tussen de 2500 en 4000 euro. Bij banken ligt het tarief tussen de 1500 en 2500 euro. Wel komen er vaak afsluitkosten bij de bank kijken, die kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Maar onthoud goed: dit is een investering die je veel oplevert, mits je natuurlijk de juiste hypotheek kiest.
“Bij het afsluiten van een hypotheek is het verstandig om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Deze professional helpt je bij het vinden van de beste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie.”
Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar bespaart je mogelijk veel problemen en kosten in de toekomst. En dat is wel zo fijn! Een onafhankelijke partij inspecteert de woning op eventuele gebreken en geeft advies over noodzakelijke reparaties. De kosten voor een bouwkundige keuring liggen meestal tussen de 300 en 500 euro, afhankelijk van de grootte en locatie van de woning.
Verzekeringen
Als huiseigenaar ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de woning door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm. De premie voor een opstalverzekering verschilt per aanbieder. Ga uit van een gemiddelde premie van 1,30 euro per 1000 aan het verzekerde bedrag. Bij een woning met een herbouwwaarde van 250.000 euro betaal je gemiddeld 325 euro per jaar.
Vergeet de aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering niet
Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering en eventueel een inboedelverzekering af te sluiten. Je bespaart er mogelijk een hoop financiële problemen mee. Uiteraard hangt daar wel een prijskaartje aan vast. Zorg ervoor dat je deze kosten meerekent in je begroting.
Verhuiskosten
Verhuizen brengt ook kosten met zich mee, zoals het huren van een verhuiswagen, inhuurkosten voor verhuizers, en de kosten voor het inpakken en verpakken van je spullen. Deze kosten kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de afstand en de hoeveelheid spullen die je hebt. Maak een schatting van deze kosten om niet voor verrassingen te komen staan.
Aanpassing en inrichting van de woning
Na de aankoop wil je waarschijnlijk je nieuwe huis aanpassen en inrichten. Dit kan variëren van kleine aanpassingen zoals schilderen en behangen tot grotere verbouwingen, zoals het verbouwen van een badkamer of keuken. Het is verstandig om een budget hiervoor in te calculeren, aangezien deze kosten sterk kunnen oplopen. Bedenk goed welke aanpassingen echt noodzakelijk zijn en wat je op korte termijn wilt aanpakken.
Gemeentelijke belastingen
Als nieuwe huiseigenaar krijg je te maken met gemeentelijke belastingen, zoals onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. De hoogte van deze belastingen verschilt per gemeente en is vaak afhankelijk van de waarde van je woning. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt in je maandelijkse begroting, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Tip: Maak een overzicht van alle kosten
Tel je al deze kosten bij elkaar op en je ziet dat de bijkomende kosten van het kopen van een huis flink kunnen oplopen. Het is verstandig om een goed overzicht te maken van al deze kosten en je financiële situatie zorgvuldig in kaart te brengen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent. Dat stelt ongetwijfeld gerust!